onsdag 25. august 2010

Helg med Canis

Da var ei helg i Trondheim med Canis unnagjort. Var meget fornøyd med helga!! Olympia, som oppførte seg som om hun aldri hadde sett verken hunder eller andre levende vesener på trening forrige tirsdag, fungerte supert. Hadde kappet opp godbiter til Olympia og Ettra i lange baner, men jeg fikk "streng" beskjed om å bruke lek i stedet. Så det gikk forbausende få godbiter. Lekeøktene var derimot supre! Både O og meg var rimelig slitne på slutten. Men jeg fikk i hvert fall nøstet opp i trøbbelet med apporteringen og tror jeg vet hvordan vi skal fortsette. Nemlig med leke som forsterker, tror rett og slett at kvaliteten på forsterker ikke har vært bra nok, kanskje også kombinert med litt dårlig timing fra min side. Problemet med andre hunder og forstyrrelser forsvant visst også når jeg arbeidet med lek så jeg antar at jeg har mye å hente på å få opp lekekondisen både hos meg og Olympia:-p

Som vanlig er mitt store problem mangel på treningsvest, hehe. Det er jo helt uaktuelt at det som holder meg tilbake er treningsvesten(eller mangelen på en sådan), så dermed er saken klar: treningsvest står på handlelista. Men dette er ikke noe jeg tar lett på, jeg vil ha den perfekte treningsvest: ikke for stor, varm og uhamselig, men lett, enkel, pen, vaskbar, slitesterk og har godt plasserte og gode lommer til både leker og godbiter. Og nja, jeg er ikke helt fornøyd med det jeg har funnet til nå. Så forslag mottas med takk. Jeg har prøvd Canis og Gappay til nå, likte vel best Canis sin av de to. Har funnet en fra Bende, den er ROSA(JIPPI!!) og ser forøvrig bra ut. Men litt usikker på om den har en god nok lomme for leksaker. Jeg må uansett bestemme meg ganske snart, er jo ikke slik at jeg magisk over natten blir supergod på å håndtere leke, klikker, bånd og andre eventualiteter bare fordi jeg har en treningsvest. Jeg tror kanskje jeg trenger litt øvelse. Det er heller ikke lenge igjen til eksamen og da trenger jeg at mine mekaniske ferdigheter er på flyt, tihi;-) Uff, jeg føler meg ikke helt klar for den eksamenen. Man får bare trene som en gal!

På kurset stod stimuluskontroll, target, baklengskjeding og mekaniske ferdigheter/treningsrutiner på menyen. Som nevnt tidligere så er mekaniske ferdigheter noe jeg må arbeide mer med. Treningsrutinene våre er blitt generelt bedre føler jeg. Har jo begynt å arbeide med at Olympia skal legge seg når vi tar pause, noe som fungerer veldig bra hjemme, men dette har vi ikke fått trent nok på andre steder. Så jeg funderer på om det vil være enklere og kjappere å bare bruke tøybur. Det er uansett ikke noe jeg tar meg tid til å gjøre noe med før etter eksamen, har nok å ta meg til.
Targetøkten var veldig kjekk, jeg har egentlig ikke brukt target mye. Olympia har vært like fornøyd med å drepe targeter som med å komme til meg for å leke, så det gir jo ikke den helt store treningsmotivasjonen. Jeg har alltid funnet andre løsninger som har gitt gode resultater. Men etter økten så jeg klare fordeler med å ha også dette på repertoaret. Spesielt liker jeg mulighetene ved håndtarget og pall.
Stimuluskontrollbiten var spennende, selv om jeg stort sett har lest/gått gjennom det meste før. Er alltid spennende å få en ny vinkling på et emne og stimuluskontrollbiten er en av de tingene som jeg alltid kan bli bedre på. Det viktigste jeg tok med meg fra denne økten tror jeg er at jeg skal begynne tidlig med å etablere en kobling mellom kommando og ønsket adferd. Det har jeg tenkt ut selv tidligere, men det ble enda tydligere for meg at dette er veien å gå:-)
Baklengskjedingen, som jeg definitivt kunne trengt mer input på, måtte jeg stå over. Dvs jeg fikk jo selvsagt observere alle de andres treningsøkter, men jeg måtte kaste inn håndkleet for egen trening. Jeg klarte selvsagt å gjøre ett eller annet idiotisk mens jeg lekte med Olympia og ryggen låste seg helt. Med tanke på bilturen hjem tok jeg ikke sjansen på å ta en økt til. Turen hjem ble vond nok likevel. Men det var uansett spennende og lærerikt å se på de andre.

Janni har reist på sjøen og jeg har med meg Ettra på jobb igjen. Skulle jo egentlig ha henne hjemme, men jeg ser at jeg får gjort veldig mye trening med henne på båturen til og fra jobb, som igjen frigir mer treningstid til Olympia og Shirika på ettermiddagen. Så jeg kommer til å ha henne med meg til instruktørkurset er ferdig. Hvem vet, blir kanskje en permanent løsning?
For tiden arbeider vi med forarbeid til fri ved foten. Er fortsatt på nivået der hun følger baklengs. Kan gå ca 10-15skritt før belønning. Er veldig nøye med belønningsplasseringen under innlæringen. Belønning ved min venstre side. Vender opp og beveger meg fremover slik at hun følger meg i riktig posisjon av og til. Så går vi gradvis mer og mer på denne måten.
Leken fungerer nå godt nok til å bruke som belønning og siden godbiter ikke på noe slags vis kan sammenligne seg med kvaliteten på lek, blir det overvekt av lekebelønning i treningen med litt veksling til godbiter innimellom.
Det er deilig med en hund som er så utrolig lekefokusert, må bare passe på at jeg kan veksle mellom forskjellige forsterkere og at jeg ikke får for høy intensitet på steder det ikke er ønsket. Er veldig lukrativt med leking som belønning, en liten pose med godbiter og en tauknute i veska og man kan trene stort set alt man vil. Supert!! Jeg har dog et lite problem med Ettra når det gjelder leken og det er at hun er såpass fokusert på leksaken at hun hopper og biter etter den, meg eller hva som helst som beveger seg i nærheten når leken blir tatt vekk. Fikk meg et saftig bitt i låret når jeg tok vekk leken og hun slengte seg etter den. Og her en dag hoppet hun opp på skuldra og kampet med fletta mi når hun ikke fikk tak i leken. Det gjorde sabla vondt!! Så nytt fokusområde vil nok bli selvkontroll og omvendtlokking;-).
I dag hadde jeg glemt klikkeren, så treningen på båten ble faktisk litt amputert. Jeg ser hvor utrolig viktig den er for god timing under innlæring. God timing gir mye mer effektiv trening, og jeg liker effektiv trening(det har jeg aldri sagt før, vel, tihi)! Så nå skal det være klikker i alle vesker slik at jeg ikke glemmer den igjen.

Ellers må jeg klage litt over to kjipe saker. Det ene er ryggen, den er ikke bra enda. Er redd den er blitt enda verre(er jo ikke akkurat noen mønsterpasient for å være ærlig). Det andre er insekter, det kryr nemlig av dem, kan jo ikke stå i ro et øyeblikk av gangen! Det ødelegger så utrolig mye for treningen. Jeg kjenner at jeg får et snev panikk nå i disse eksamenstider. Det går greit å trene med Ettra, hun er så liten og hun krever ikke så mye fysisk av meg når vi leker. Olympia er derimot en helt annen ting. Der må jeg skikkelig legge meg i selen i leken og hun blir jo spist opp av mygg om jeg trener noen rolige greier. Men litt får jeg trent, er bare lei av at det skal være så vanskelig, når det burde være enkelt og bare kjekt!

3 kommentarer:

 1. Hva mener du med å tidlig etablere kobling mellom kommando og ønsket handling? Er det noe nytt i vente?? Begynne på trinn 1 før du har flyt på adferden? Allerede idet hunden gjentar relativt stabilt adferden du driver med? Hva, hva, hva??

  OMG, jeg ble kjempenysgjerrig. :)

  SvarSlett
 2. Siste antagelsen var helt rett:-) Altså at man relativt ofte bare sier kommando mens hunden utfører handlingen. Trenger ikke å være på et høyt flytnivå, men adferden bør være relativt pålitelig i hvert fall. Synes det høres meget fornuftig ut, man får jo mye gratis med en slik løsning. Men man jo ha et par ting i bakhodet; adferden bør være relativt lik sluttadferden man er ute etter(skjeive innsitter bør gjerne ikke kobles med kommando f.eks) og man bør passe på at det ikke blir mye tyting. 20-30% mener jeg å huske var et godt tall frem til man begynner med innlæring av stimuluskontroll på "ekte". Fordelen skal visstnok være at man kjappere kan gå gjennom de forskjellige trinnene under innlæringen. Det har jeg ikke problemer med å tro på:-)

  SvarSlett
 3. Dette har jeg nemlig grublet på en stund, så det var grisekult å få det bekreftet :)

  Når det gjelder vest, ville jeg satset på den rosa Bende-vesten. Lommene er omtrent akkurat de samme som hos Gappay, og kvaliteten er omtrent den samme. Jeg synes de lommene er de beste. Har hatt 2 Bende-vester, og en Canis-vest. Ulempen med Canis-vesten er at den har litt mer utilgjengelige lommer, både framme og bak. Og den er vanvittig klam i varmen. Men den ser litt bedre ut, da.. Litt mer som et normalt plagg ;)

  Lykke til med valget (selv om jeg ikke skjønner hva du lurer på - go pink)

  SvarSlett