fredag 27. august 2010

Funderinger

Jeg har fundert litt på noe i det siste. Det er mange som snakker om stressede klikkerhunder. Jeg har jo sett en del klikkertrente hunder etter hvert, men jeg tør påstå at jeg oftere ser stressede "normaltrente" hunder enn klikkerhunder uten at det nødvendigvis behøver å bety så mye. Er egentlig klikkerhunder noe spesielt stressa da? Mine hunder er jo på hugget hele tiden når vi trener, i hvert fall så lenge treningen er bra. De er deltakende i treningen og tar gjerne initativ til å finne løsninger(som jeg selvsagt er ute etter) for å få belønningen sin. Men jeg vil ikke påstå at de er stresset utover en hvilken som helst annen aktiv hund. Når jeg ser på film av dem under trening så ser jeg velfungerende hunder som er glade, aktive og ivrige. Og det er vel det vi vil ha, både de som trener tradisjonelt og klikkersk? Ja, da mener jeg selvsagt de som ønsker seg noe mer fra hunden sin enn ei sofapute;-) Men det jeg lurer på, er hva man opplever som stress hos "klikkerhunden"? Er det det at hunden tilbyr adferd, at den er gleder seg i treningssit og viser dette fysisk eller hva? Jeg forstår det egentlig ikke helt. God klikkertrening skal i mine øyne gi en trivelig, letthåndterlig hund. Ville mine hunder sett stressede ut for en person som trener tradisjonelt? Hunder som er stresset over normalen er vel ofte et offer for dårlig trening uansett hvilken metode fører har brukt?

Vel, nok slike funderinger og over til noe kjekkere. Innspurten til instruktøren er i gang, og vi trener ganske mye. Hadde Olympia med alene til byen på tirsdag og trente med Mariann og Heidi. i begynnelsen var det som å vandre i sirup. Hun var ikke på! Jeg lekte(forsøkte) og lekte og lekte, men hun ble bare ikke skikkelig med. Engasjerte seg etter hvert i leken for hver gang, men etter neste repetisjon brukte jeg like lang tid på å få henne i gang igjen. Utrolig lite effektiv trening. Og det får jeg fnatt av!! Har tenkt at jeg skal arbeide med leken hjemme en periode. Der leker hun fint og er godt fornøyd med det. Uten godbiter tilgjengelig er hun maks gal, om jeg har godbiter i lommene eller i en skål e.l i nærheten eller veklser mellom godbiter og lek tar det lenger tid, men hun blir med og engasjerer seg skikkelig etter hvert. Så jeg tenkte at jeg skulle fortsette sånn, få flyt på å leke også om der finnes andre fristelser tilgjengelig her hjemme. Og i tillegg arbeide med å leke med henne på treninger o.l, men ha mer fokus på leken enn annen trening. Men i tillegg trene som normalt med godbiter for å få arbeidet litt effektivt mens jeg har noen som kan hjelpe meg. Målet er at jeg kan veksle mellom leker og godbiter uten tanke på hvor jeg er:-)
Heidi kunne også fortelle meg om en uoffisiell appellmerkesak om en 5-6ukers tid. Det har jeg bestemt meg for å delta på med Olympia. For treningens del. Blir bra å endelig få prøvd seg litt:-) Mye trening fremover med andre ord;-)
Har tusen andre ting jeg sikkert burde skrevet noen ord om, men nå må vi trene. Har hatt en laaang pause nå!

1 kommentar:

  1. Jeg er kanskje over middels opptatt av stress (har jeg etterhvert skjønt), men jeg snakker ikke da om aktivitetsnivå i treningssituasjoner. At hunden deltar aktivt, og blir høy i leken, er bare stas, men dersom den ikke greier å lande igjen, må vi kanskje hjelpe den.

    En hund som er for stresset har det ikke bra. Om den ikke greier å roe seg hjemme, og dermed driver med hvileløs tassing (gjetersyndrom), overdreven slikking, destruktiv adferd eller andre stereotype handlingsmønstre, da må vi gripe inn. Og en del av de mest aktive individene må vi faktisk lære å slappe av.

    Men jeg er helt enig i at det ikke er et metodespørsmål.

    SvarSlett